Supersize kan bli superdyrt!

av socialliberalernasnyheter

IS4078RF-00012809-001

I dagens samhälle beklagar sig många över att våra barn blir fetare och fetare. Många tror att barn blir feta för att de rör för lite på sig. Studier visar dock att barn inte blivit mindre aktiva än förr. Snabbmat och stora portioner samt onyttiga mellanmål gör att de inte kan vara lika aktiva som annars.

Det är de privata företagen och dagens myndigheter samt politiker som påverkas av lobbyorganisationer som inte vill reducera storlekar, socker- och fettinnehåll och mat som innehåller mycket mer kalorier.

INGMRF-00072762-001

Där man lyckats förbjuda (i USA och UK) de stora förpackningarna Supersize så har företagen istället uppfunnit Twin-size, som marknadsförs som att man ska dela med sin vän. Men det har bara inneburit att man istället äter Twin-size, som nu är större än Supersize, helt själv. 

Socialliberalerna är partiet som driver denna fråga och har tagit fram ett förslag på hur man ska kunna förebygga fetma hos barn.

– Individen ska kunna bestämma själv men vi månar om individen, säger Socialliberalernas talesperson. Vidare menar han att genom att förebygga problem med fetma, diabetes, sockerberoende, trötthet, ryggbesvär och människors ekonomi, så vill vi införa krav på företagens marknadsföring, produktförpackning och upplysningsskyldighet. Eftersom vi som individer och föräldrar inte verkar kunna ta vårt ansvar för att förebygga sjukdomar och ohälsa kommer vi kräva mer av företagen som är de som gör jättevinster varje gång vi köper en plus-meny eller en stor läsk. Den eller de som är med och orsakar ohälsa och bidrar till problem och kostnader bör också få stå för notan.  

INGMRF-00076151-001

Supersizing började I USA för att individen inte själv ville köpa (eller skämdes för att frossa) två hamburgare eller två pommes frites på McDonald’s. Därför infördes plusmenyer och större val-möjligheter. Resten av branschen var inte sen att hänga på.

– Vi vill därför införa en marginalskatt på större storlekar eftersom det dessutom är där som matproducenterna tjänar som mest marginal på vinsten. Om de inte tjänar så mycket så kanske de inte marknadsför sina menyer med mycket mer kalorier än de mer ‘hälso-nyttiga’ alternativen. Vi är inte emot företagande och vinster, tvärtom. Men om man är med och skapar ett problem och inte kan förebygga dem så ser vi att det är rättvist att man är med och betalar för vad det kostar samhället och individen i framtiden, avslutar talespersonen för partiet Socialliberalerna. 

Annonser